oims_donkerbruin_rgb.png

Oorlog in mijn stad

Helmondse kinderen en hun verhalen over ‘Oorlog in mijn stad’

Oorlog in mijn Stad is een onderwijsproject van de Stichting Openbare Basisscholen Helmond en het Kunstkwartier over WOII en de bevrijding van Helmond. Voor veel basisschoolkinderen een redelijk abstract onderwerp.  Met de leerlingen is onder meer besproken wat het betekent als er oorlog is in je stad of als je niet meer in je eigen huis mag blijven wonen. De kinderen hebben dat vervolgens zelf vertaald in onder meer toneelstukjes, een hoorspel en exposities. Kinderen leren en zo over, maar ze komen ook meteen in aanraking met theater. ,,En ze leren ook andere dingen, zoals samenwerken”, zegt Otine van Erp van het Kunstkwartier.

Een ander groepje kinderen ondertussen onder leiding van hun juf ‘Verraad en verzet’. Twee kinderen bonken hard met hun geweren op de deuren. Ze spelen dat ze Duitsers zijn die komen kijken of er in een huis Joden verstopt zijn. Wout vergeet even dat hij gedood is en beweegt onder zijn deken. Hij wordt meteen gecorrigeerd door zijn mede-spelers. ,,Je bent dood, je moet stil blijven liggen.”

De kinderen weten bijna feilloos hun attributen te vinden en hun rol te spelen. Af en toe schiet er iemand in de lach, maar over het algemeen gaat het ze aardig af. Binnenkort is de generale repetitie en daarna wordt het verhaal ‘Oorlog in mijn stad’ op vier data opgevoerd op verschillende locaties in het centrum van Helmond. Een soort straattheater, waarbij de kinderen een route lopen door de stad en op diverse plekken zoals het kasteel, het Kunstkwartier, Atelier Roel Hanssen en Boscotondo toneelstukjes opvoeren en exposities houden.