Helmond in 100 stukskes

Winnaar Grote Archeologie Prijs

Project 'Helmond in 100 stukskes'
winnaar van de Grote Archeologie Prijs!

Zaterdagavond heeft Stadsarcheoloog Theo de Jong de Grote Archeologieprijs in ontvangst genomen voor het project Helmond in 100 stukskes. De prijs werd overhandigd in het Rijksmuseum tijdens de Nacht van de geschiedenis.

Theo de Jong werkt in dit project samen met Kunstkwartier, de Heemkundekring, Lang leve cultuur, en een flink aantal schrijvers en fotografen uit Helmond. “Ik voel me vereerd dat er zoveel mensen zich inspannen voor dit project, deze prijs is dan ook voor alle betrokkenen” vertelt Theo.


Het project zet vondsten (stukskes) van een oude vuilnisbelt in om verhalen van ‘vruuger’ op te halen, en zo via de Helmonders het tijdsbeeld van de jaren 30 , 40 en 50 in verhalen vast te leggen. Van de stukskes ‘vuil’ worden stukskes tekst geschreven en deze worden gebundeld tot het Boek Helmond in 100 stukskes. Naast het boek is er ook een verhalenkoffer ontwikkeld, met stukskes, opdrachten en spellen. Vrijwilligers en activiteitenbegeleiders van buurthuizen en woonzorg centra kunnen op een laagdrempelige manier met de koffer aan de slag en verhalen van vroeger ophalen.

Annet Nooijen, coördinator maatschappelijk domein bij Kunstkwartier noemt het effect dat het project op de mensen heeft het ‘ware goud’, “Ik heb zelf een paar verhalensessies mogen bijwonen en heb gezien hoe mensen elkaar op een andere manier leren kennen, het is heel bijzonder om mee te maken dat de vondsten herinneringen ophalen waarvan je weet dat mensen er al jaren niet aan gedacht hebben. Ik ben blij dat de koffer er is zodat het delen van verhalen door blijft gaan ook als het boek klaar is (in oktober 2020)”.

Het mooie van dit project is dat het langzaam groeit en er steeds meer mensen bij betrokken raken. “Eerst was alleen het maken van het boek het doel, nu is er ook een koffer en wie weet hoe het verder groeit, Ik kan me voorstellen dat we met dit project de verbinding gaan zoeken met bijvoorbeeld het onderwijs” vertelt Theo.

“Ik vraag me weleens af wat de mensen, wiens afval op de oude vuilnisbelt aan de Houtse parallelweg belandde, ervan zouden vinden dat hun vuil zoveel teweeg brengt”. aldus Annet.

Door samenwerking met het Erfgoedhuis Eindhoven, Kunstkwartier, de Heemkundekring Helmont en de stichting Lang Leve Cultuur, Hart voor Ouderen, blijft het project steeds verder groeien. De diverse exposities, de verhalenbundel en de inspiratiekoffer stimuleren om telkens meer verhalen los te weken over het verleden…